Leren gebeurt tegenwoordig veel in netwerken. Mensen hebben hun Persoonlijk Leeromgeving, vaak PLE genoemd ( personal learning environment). Je schrijft en volgt weblogs, gebruikt twitter, gebruikt wiki's en slaat links op online die weer door anderen zijn te gebruiken.
Er zijn veel netwerken online. Dit kunnen inspiratiebronnen zijn, je kunt er lesmateriaal vinden en samenwerken met collega's.
Hieronder een paar interessante:
 1. Op Kennisnet is veel te vinden. Start bij docentvo.kennisnet.nl Daar kan je ook verder gaan naar
 2. Vakcommunity Nederlands met onder meer pagina's met lesmateriaal, nuttige internetadressen en nog veel meer. Via de mailinglijst kan je snel overleggen met meer dan 2000 docenten Nederlands. De vakcommunity is zeer zeker de moeite waard.
 3. Op Kennisnet vind je ook veel interessante thema's als sociale media, Mediawijsheid en ict-bekwaamheid
 4. Edubloggers. Er zijn inmiddels veel mensen die een blog bijhouden over onderwijs. Ik heb ook een eigen Edublog op jeroenclemens.nl. Op edubloggers.nl - dat beheerd wordt door @karinwinters, gebruik makend van een lijst van Willem Karssenberg- staat een mooi overzicht van edubloggers per sector. Ken je collega's of andere bekenden die ook een edublog hebben, maar nog niet op de lijst staan? Attendeer ze op het aanmeldformulier Ook Vlaamse bloggers zijn van harte welkom!
  Een van de vele voorbeelden van collega's die veel en inspirerend schrijft over het onderwijs is Frans Droog Het is aan te raden je op de RSS feeds van interessante blogs te abonneren, zodat je die steeds bij de hand hebt. Een makkelijke manier om die feeds te lezen is via Google Reader.
 5. Twitter. Verder heeft Willem Karssenberg een Twitterlijst aangelegd met alle edubloggers uit zijn lijst. Op deze lijst zie je dus de laatste tweets van edubloggers voorbijkomen. Met een druk op de knop kun je je abonneren en de lijst gaan volgen.
 6. Interessant is eens naar The Crowd te kijken. Dit is een open professionele leergemeenschap, een netwerk en een platform voor onderwijsprofessionals die de regie voor een levenslang leren zoveel mogelijk in eigen hand willen houden en samen willen werken aan inspirerend onderwijs voor de toekomst.
 7. Levende Talen staat helemaal online met een aparte afdeling voor Nederlands
 8. Ga eens naar Slidesharenet. Daar plaatsten heel veel mensen hun presentaties. Je kan op onderwerp zoeken. Als voorbeeld: de slides die ik online heb gezet kan je HIER vinden.

Verder online leren
 • Het volgen van de de al wat oudere online cursus 23onderwijsdingen is een aanrader. Het is een goede manier om in eigen tempo zicht te krijgen op de mogelijkheden en het gebruik van Web2.0 leren of wel social software