Deze tekst is gekopieerd van mijn Edublog.

Ik ben al meer dan 30 jaar werkzaam in het onderwijs (zie mijn profiel). Sinds 2003 ben ik docent Nederlands in het VO aan Helen Parkhurst in Almere, een Daltonschool.

In september 2011 ben ik daarnaast begonnen aan een promotieonderzoek naar Online Tekstbegrip. Ik merkte als leraar dat leerlingen online (hyper)teksten vaak niet goed begrijpen. Ook onderzoek van PISA (2006) en ORCA (Online Reading Comprehension Assessment) van o.m. Jules Coiro en Donald Leu geven dit aan. Dus het onderwijs, en de docent Nederlands / Taal wel in het bijzonder moeten zich daar mee bezighouden. Het is een uitdaging voor het onderwijs.
Van september 2011- sept. 2012 heb ik een literatuuronderzoek uitgevoerd. Vragen daarbij waren: wat is digitale geletterdheid / online tekstbegrip nou eigenlijk, is het een probleem en moet het onderwijs zich daarmee bezighouden. Een publicatie is in de maak.

In het schooljaar 2012-13 ga ik onderzoeken waarom er nog niets gebeurt in het onderwijs aan online tekstbegrip. Hiervoor ga ik zoveel mogelijk docenten Nederlands ondervragen. Een uitnodiging hieraan mee te doen vindt u HIER .
In mijn blog schrijf ik regelmatig over dit onderzoek. Alle blogs vind je onder de categorie Promotieonderzoek.