Er is ontzettend veel videomateriaal beschikbaar. Rijke bronnen zijn Youtube en Vimeo . Er is ook teachertube , speciaal voor docenten.

Hieronder eerst wat informatie ontleend aan de community VO Nederlands waar ze wat beschrijvingen en links geven van media die we kunnen gebruiken. Daarna nog wat meer eigen bronnen.

VPRO Buitenhof
De omroepen bewaren tegenwoordig veel videomateriaal op hun websites. Zoek je bijvoorbeeld voor het schoolexamen mondelinge taalvaardigheid opnames van betogen, dan kun je je hart ophalen bij de vele Buitenhof-columns van de afgelopen jaren (Plasterk, Van Brederode, Cliteur, Van Schijndel etc.). Hun bijdragen zijn in feite puntige, weldoordachte mini-betoogjes (de een natuurlijk geslaagder en bruikbaarder dan de ander) met een prikkelende wijze van presenteren. Ze zijn ook kort, wat de beoordeelbaarheid en betrouwbaarheid ten goede komt (in een examensituatie wel zo belangrijk; je kunt er dan meer dan één ter analysering voorleggen). En behalve pogingen tot 'redelijke argumentatie' zul je er ook drogredenen en niet-argumentatieve informatie en retoriek in aantreffen. De filmpjes duren een minuut of drie. Ze staan sinds vele jaren keurig gearchiveerd en on-line op de website van Buitenhof (http://www.buitenhoftv.nl). (...) Een ander prettig voordeel is dat de uitgeschreven tekst op de website wordt bijgeleverd. Voor copyrights moet je bij de VPRO zijn. Met dank aan Michel Couzijn

VARA **Nova Zembla**
Via 'dossiers' kan je allerlei documentaires terugkijken. Er zitten veel mooie documentaires bij die je in de klas op het VO kan laten zien.


Video in de klas
Op deze website van Kennisnet vindt u alle informatie over het gebruik van video in de klas. Of het nu om videoconferencing of het in de klas halen van een expert gaat.

Teleblik
Teleblik is een een initiatief van Beeld en Geluid, Teleac/NOT en Kennisnet. Beeld en Geluid beheert de audio en video collectie, Teleac/NOT verzorgt de redactie en Kennisnet verzorgt de techniek en de integratie van Teleblik met de zoekfuncties binnen Davindi. Teleblik bevat duizenden uren radio- en televisiemateriaal, voornamelijk uit de archieven van de publieke omroepen. Het gaat om historische en recente bronnen, zoals Het Klokhuis, Willem Wever,Jeugdjournaal, Schooltv, 8 uur Journaal, Tegenlicht en Andere Tijden, maar ook oude Polygoon Journaals. De fragmenten duren tussen de twee en vijf minuten en gaan over een afgebakend onderwerp.

Eigenwijzer
Eigenwijzer is een website voor het onderwijs van Teleac/NOT. De website biedt inhoudelijke informatie en aantrekkelijk beeldmateriaal voor werkstukken, spreekbeurten, presentaties. Scholieren in het voortgezet onderwijs vinden op Eigenwijzer.nl informatie bij de vakgebieden, gesorteerd op thema en onderwerpen. Naast teksten met verklaringen bij moeilijke woorden zijn er beeld- en geluidsfragmenten, studietips, een prikbord waarop iedereen een berichtje achter kan laten, een Schooltv-wijzer en een wisselende poll te vinden. Binnen Eigenwijzer zijn ook de Schooltvprogramma’s onder gebracht met opdrachten, inhoud en uitzendtijden.
Op Eigenwijzer vind je ook informatie over Digitaal vertellen: een project dat Teleac/NOT heeft uitgevoerd in samenwerking met de lerarenopleiding van de EFA en de Waag Society voor Oude en Nieuwe Media.

Ed*It Extra
Een stapje verder dan Teleblik gaat Ed*It Extra. ED*IT EXTRA biedt toegang tot honderdduizenden bronnen van diverse musea en archieven op één website. Video’s, audio, foto’s en artikelen zijn speciaal voor het voortgezet - en beroepsonderwijs geselecteerd, omschreven en in context geplaatst door onze redactie. Bovendien verwerk je de bronnen met ED*IT eenvoudig in online lessen, werkstukken en presentaties. Hierin werken veel partners samen, maar het is een betaalde dienst.