#9 Veiligheid en privacy op Web 2.0
Dit artikel gaat over veiligheid en privacy op internet. Er worden maar een paar gevaren genoemd en er wordt weinig uitleg gegeven over hoe het je problemen kunt voorkomen. De informatie is sterk verouderd, een tijdje geleden was er bijvoorbeeld het filmpje van Hyves waarbij het net leek of er een Oost Europese bende achter je aanzat. Dat soort voorbeelden hadden ook op de site moeten staan. Ik geef geregeld uitleg over veiligheid op internet, maar dit ‘Ding’ voegde weinig toe.

#11 Sociale netwerken

Sociale netwerken zijn handig om snel grote groepen mensen te bereiken. Er zijn allerlei soorten, maar de meeste leerlingen gebruiken Hyves en Facebook. Ik vraag me af in hoeverre het wenselijk is dat docenten zelf ook gebruik maken. Eerder deed ik met een aantal leerlingen een groot marktonderzoek naar de populariteit van de scootmobiel onder leerlingen, toen was ik erg gecharmeerd van een groep leerlingen die het hele onderzoeks via Hyves had gedaan. Om een soortgelijk onderzoek ook op mijn nieuwe school te doen, heb ik vooral computers nodig.

#12 LibraryThing


Librarything is een webbased programma om boeken mee te catalogiseren. Je kunt allerlei tags aan boeken toevoegen. Het mooie van de het programma is dat je bij veel boeken aan een titel genoeg hebt en dat het programma dan automatisch de overige informatie vindt. Ik vraag me af of het ook mogelijk is dat leerlingen makkelijk uit jouw bibliotheek hun eigen bibliotheek kunnen destilleren, zodat je kunt volgen wat ze in hun schoolloopbaan gelezen hebben. Ik zie me zelf zeker met deze applicatie werken.


#15 Handige webtools
In het stukje over handige webtools worden er een aantal linkjes gegeven naar gratis webtools die je op school zou kunnen gebruiken. Ik heb er een aantal bekeken, maar er waren geen tools bij die iets konden wat een standaard geïnstalleerd programma niet kan. Ook van de optie om samen online aan een document te werken was ik niet erg onder de indruk, want dat kon met office online ook al heel lang. Ik zou hooguit leerlingen die geen powerpoint oid. hebben naar zulke sites verwijzen, maar ik zou het niet echt gebruiken.


#22 Onderwijs 2.0


Het doel van dit ‘Ding’ is me werkelijk niet duidelijk. Het is de bedoeling dat je gaat nadenken over ICT in je eigen onderwijs, maar waar dit stukje naartoe wil is me volstrekt niet duidelijk. De linkjes doen het ook voor het grootste deel niet.


Wat wil je bereiken?
Na overleg op 3 maart met Ellen van Leeuwen. Hebben wij besloten onze krachten te bundelen. Een blog en eigen wiki had eerst onze voorkeur, maar aangezien wij voor het merendeel eindexamenklassen lesgeven vonden wij dit leuker om mee te experimenteren begin volgend jaar. Nu focussen wij ons op de 3e klassen in verband met ons lesprogamma. Hierdoor hebben wij gekozen voor Librarything.
Wij willen namelijk bereiken dat onze leerlingen een eenvoudiger en hippere manier van keuzemogelijkheid krijgen aangeboden betreffende literatuur.
Waarom wil je dit bereiken?
Wij willen dit bereiken omdat:
1. leerlingen vinden het lastig om een boek te kiezen;
2. wij willen een hipper imago van de huidige leeslijst.
Wat is de bijdrage va ICT hierbij?
De bijdrage van ICT hierbij is volledig. Librarything is digitaal.
Leerlingen moeten het Net op om digitaal een boek te kunnen kiezen, ook zorgen wij voor interactie want wij willen dat leerlingen bij gelezen boeken een review van minimaal 5 regels (maximaal 10) schrijven. Ook willen wij zelf er een rating van moeilijkheidsgraad bij enkele boeken geven zodat het nog overzichtelijker wordt voor de leerlingen. Leerlingen mailen hun review aan ons.
Hoe pak je dit aan, Hoe ga je de uitkomst evalueren?
Wij vullen gezamenlijk onze eigen page Ilovenederlands bij Librarything. Verder hebben wij enkele lessen voor onze leerlingen. De uitkomsten van deze lessen vullen wij zelf digitaal in nadat de leerling ons gemaild heeft. Jammer genoeg kan dit niet direct via Librarything alles moet via ons, de digitale beheerder.
Evalueren doen wij doormiddel van evaluatie via de leerlingen (formulieren of eventueel via surveymonkey). Ook is dit pas goed mogelijk volgend jaar omdat onze site Ilovenederlands dan weer door nieuwe leerlingen gebruikt gaat worden en jaarlijks wordt aangevuld met nieuwe boeken en reviews.


De lesinstructie
external image x-zip.png [[file/view/ICT lessen ilovenederlands.docx|ICT lessen ilovenederlands.docx]]


Logboek
Woensdag 3 maart 2010:
Samen met Ellen van Leeuwen een groepje gevormd. Wij gaan onze scholen samen laten werken doormiddel van Librarything.com. Aangezien wij graag leerlingen op een hippere manier willen laten kennismaken met nieuw te lezen literatuur.
Woensdag 10 maart 2010:
Afspraken gemaakt over onze doelstellingen en hetgeen wij willen bereiken. Wij geven ons zelf de tijd tot woensdag 31 maart 2010 om te komen tot een gedegen lesplan en een gaatje in het rooster op school voor de uit te voeren taken.
Woensdag 7april 2010:
Vanaf heden, beiden, Librarything.com vullen en vormgeven en lessen met de leerlingen uitvoeren.
Voor vrijdag 14 mei 2010, leerling commentaar op etc. invullen op Librarything.com, zodat wij in het weekend van 15 mei 2010, week 19/20, het een en ander kunnen verbeteren, aanpassen.

Woensdag 28 april 2010:
Tussentijdse evaluatie gehad betreffende onze vorderingen.
Conclusies:
- Het invoeren van boeken kost enorm veel tijd (denk aan kaft zoeken, ranking, informatie bijvoegen etc.);
- Lessen afnemen loopt ook niet voorspoedig, aangezien het internet op school er plots uitlag. Hierdoor genoodzaakt leerlingen thuis te laten werken (wat overigens een enorm succes was).
- Samen contact via sms, mail en telefoon werkt, maar is niet altijd even makkelijk.
- Afspraak gemaakt dat het koppelen van niveaus/moeilijkheidsgraad een speerpunt wordt voor volgend cursusjaar. Nu is dat gedeeltelijk gelukt en nog niet voor de volle honderd procent.

Woensdag 19 mei 2010:
ICT bijeenkomst HU. Ons werk staat grotendeels. Helaas nog niet heel veel boeken. Het invoeren van informatie, nieuwe boeken etc. vergt enorm veel tijd. Soms moeilijk i.v.m. fulltime banen, eigen bedrijf en eindexamenklassen.
Voor zover wel al erg tevreden aangezien:
- Wij als scholen met leerlingen samenwerken;
- Leerlingen dit een veel leukere, hippere en vooral informatieve manier vinden om het juiste leesboek te vinden;
- Er wordt volop gebruik van gemaakt;
- Een perfecte samenwerking ook voor de komende jaren tussen onze scholen en leerlingen.

Woensdag 16 juni 2010:
Alles van ICT binnen zijn en digitaal vermeld staan.


Evaluatie van de behaalde resultaten
Zie
**http://www.librarything.nl/catalog/ilovenederlands** en ictnederlands.wikispaces.com/studenten+HU+09-10 de pagina’s van Ellen van Leeuwen en Frits Criens.
Wij zijn tot op heden enorm tevreden. Zoals jullie al kunnen lezen bij ons logboek hebben wij gedegen resultaten behaald en vooral ons doel, een hippere, veel gebruikte en bekeken leeslijst. Die bijdraagt aan meer interesse voor het lezen van literatuur is op het moment behaald. Wat alles nog interessanter maakt is dat wij met dit project doorblijven gaan op onze scholen.
Het enige minpunt, althans, het nog te behalen punt is dat wij toch graag de niveaus aan de boeken willen koppelen zodat de leeslijst nog overzichtelijker en aantrekkelijker wordt voor onze leerlingen.
Leerling-evaluatie

Frits heeft met zijn mentorklas T3a het gebruik van de website in een klassengesprek geëvalueerd. Ellen heeft dit bij T3b gedaan. We hebben de site erbij geroepen op het smartboard en de leerlingen laten reageren en zo nodig doorgevraagd.

De leerlingen zijn over het algemeen erg positief over de site. Als voordelen van deze site noemen ze de mogelijkheid om boeken meteen overzichtelijk te zien. Ook de minireview van het boek ervaren ze als erg positief. Vooral de afbeelding van het boek vinden ze een grote plus. Sommige leerlingen hebben zich zeggen ze zelf, een beetje te makkelijk van het schrijven van de recensie afgemaakt.

Het zou volgens hun beter zijn als er duidelijkere eisen waren voor de recensie. Zelf zijn we het daar wel mee eens, maar een voordeel nu is dat je ‘echte meningen’ krijgt en geen meningen die bedacht zijn volgens een vooraf opgelegd schemaatje. Leerlingen die een boek écht de moeite waard vonden hebben er bijvoorbeeld meer werk van gemaakt.

Hun favoriete voorpagina is er een met alleen maar afbeeldingen van kaften. Daaruit blijkt dat ze erg visueel zijn ingesteld. Dat er boeken op de site staan waar geen plaatje bij staat vinden ze maar ‘dom’ en zo’n boek zouden ze naar eigen zeggen niet snel uitkiezen. Ook vinden ze het raar dat de boeken op de site er soms anders uitzien dan de uitgave die zij lenen. Het is dus heel belangrijk om bij alle boeken goede omslagfoto’s te plaatsen, want die zijn misschien nog wel belangrijker dan de reviews. Dat de verschillende uitgaven er soms anders uitzien is bijna niet op te lossen, je kunt alleen eens af en toe kijken of er nog een recenter plaatje is.

De leerlingen van Ellen missen de mogelijkheid om zelf te reageren op een boek. Het lijkt hun leuk om bijvoorbeeld te kunnen stemmen en ze zouden liever nog zelf de recensie willen toevoegen. De leerlingen van Frits vinden het raar dat er reviews op staan van allerlei leerlingen die zij niet kennen (dat zijn leerlingen van Ellen van Leeuwen). Ze vinden eigenlijk dat we het met onze eigen school alleen moeten doen. Sommige leerlingen vinden het zo leuk om aan de site te werken dat het ze zelfs leuk lijkt om zelf een digitale leeslijst aan te leggen. Wij hebben in elk geval besloten dat we er volgend jaar samen mee doorgaan.

De trefwoorden werken volgens de leerlingen helemaal niet goed en dat blijkt ook te kloppen. De trefwoorden zijn met punten en hoofdletters ingevoerd en moeten met komma’s en kleine letters worden ingevoerd. Dat probleem hebben we deze week aangepast, alle boeken hebben nu trefwoorden in kleine letters.

Een andere opmerking die bij Frits naar voren komt is dat het voor veel leerlingen niet duidelijk is dat het niet duidelijk is welk boek ze nu mochten lezen en welk niet. Dat komt omdat er veel jeugdboeken bijstaan die een T3-leerling op mijn school niet meer mag lezen. Daarom heb ik aan de volwassenboeken een niveau toegevoegd. In de toekomst moeten ze dan bijvoorbeeld 2 boeken van niveau 1, minimaal 2 boeken van niveau 2 of 3 boeken van niveau 3 of hoger.

Het webadres vinden de leerlingen van Ellen lastig, ze willen graag een linkje van de website naar de schoolsite. Dat is inderdaa een logisch vervolg, maardan moet het natuurlijk wel door de collega's gedragen worden.

Over het algemeen dus veel positieve reacties, maar ook veel verbeterpunten. Het meest opvallende vinden we dat ze de plaatjes zo belangrijk vinden. Dat is iets om zeker rekening mee te houden.Reflectie
De behaalde resultaten: Ik ben tevreden over het resultaat. Het is gelukt om met een T3-klas te werken aan een Librarything. De samenwerking met Ellen was daarbij een plezierverhogende factor. Ik denk dat we onze doelen gehaald hebben en dat we Librarything nog lang samen blijven gebruiken

De leerresultaten van mijzelf: De afgelopen jaren heb ik op een ROC diverse vakken gegeven, waaronder Nederlands, Scrips, LLB en ICT. Voor een aantal vakken gebruikte ik een digitale lesmethode. Voor het vak Scrips maakte ik altijd websites met lesstof. Ook gaf ik les in Office, Dreamweaver en liet ik leerlingen Joomla sites maken. Ik heb dus in het onderwijs altijd uitzonderlijk veel gebruik gemaakt van ICT.

In het begin van de cursus was ik niet erg enthousiast, ik heb meer dan tien sites ( o.a. www.quirien.com / www.hetvrijevers.nl / www.dejongeheren.nl / www.quintyleeuwenvacht.nl / www.youngpoets.nl / www.spreuktegelesentegelspreuken.nl / www.youngpoets.nl / www.versbeeld.nl / www.fritscriens.nl ) op het internet staan die ik met allerlei programma’s heb gemaakt.

Dingen als blogs en wiki vind ik vooral lelijk en ik zou er uit mezelf niet zo snel mee werken. Ik vind Joomla sites eigenlijk al heel fout. De sites die ik echter voor school gebruik zijn nooit interactief en ik denk dat daar de voor mij toegevoegde waarde voor de cursus ligt. Of het nu gaat om een Wiki een Blog of een Librarything, de leerlingen kunnen zelf meewerken. Ik heb geleerd dat leerlingen enthousiast worden als iets van ‘hun’ is en ze ergens aan kunnen meewerken. Librarything is zeer geschikt en ik zal het in de toekomst zeker blijven gebruiken. Een standaardsite of blog heeft hartstikke veel voordelen. Dat is mijn belangrijkste leerpunt.

De mogelijkheden van inzetten van ICT in mijn onderwijspraktijk: afgelopen dinsdag op de sectievergadering hebben we besloten dat ik ook de boekenlijsten voor andere klassen in een Librarything ga zetten. Dat blijf ik dus in ieder geval gebruiken. Ook gaan we kijken of we voor leerlingen de leeslijsten op de een of andere manier met behulp van Librarything kunnen digitaliseren.

Verder gebruik ik ICT vaak om filmpjes te laten zien, om uitleg tevoorschijn te toveren en om leerlingen uit te leggen hoe ze moeten zoeken met Google en hoe ze software kunnen bestellen via Slim. Ook leer ik leerlingen standaard hoe ze verslagen fatsoenlijk kunnen opmaken met Word. Zaken als automatische inhoudsopgave maken, koppen, spellingcontrole, paginanummers, kop- en voetteksten et cetera. De schoolkrantredactie heb ik InDesign geleerd.

Als ik de beschikking had over fatsoenlijke pc’s zou ik er veel meer gebruik van maken. Op mijn vorige school heb ik met leerlingen bijvoorbeeld marktonderzoek via de computer gedaan en pr-campagnes via Hyves en Facebook.

Mijn ideaalbeeld is een school waar iedereen een laptop heeft en waar leerlingen daar op elk moment gebruik van kunnen maken. Het onderwijs met pen en papier is leuk en aardig, maar in het ‘echte leven’ schrijf je ook nooit met pen en papier. ICT zou veel meer aandacht moeten krijgen dan dat het nu krijgt, want anders lopen we in Nederland strak achter en dat zou zonde zijn.


Check hier een promofilmpje voor mijn nieuwe bundel Zap die op 11 maart door uitgeverij de Contrabas wordt gepresenteerd.