Dag Fred,
Ik reageer via de Discusionknop bovenin - jeroenc jeroenc Apr 3, 2010~

Ik heb een weblog gemaakt onder http://www.fredschut.blogspot. com. Je kunt daar zien welke opdrachten ik geef aan leerlingen van mijn Havo4 klas op het gebied van literatuur en schrijven. Er staan (tot nu toe) 5 volgers op, leerlingen van mij. Zo kun je hun pagina's bezoeken en zien wat ze tot nu toe gecreëerd hebben. Veel leesplezier!

Plan van aanpak ICT en Nederlands bij H4 van het ROCMN afdeling VAVO te Veenendaal.
Onderwerp : 2e deel schrijfcursus, opiniërende teksten
Boek : Nieuw Nederlands 4/5 havo
Doel : plezier in schrijven creëren
Waarom : leerlingen kunnen schrijven maar willen niet
Aanpak : 7 lessen in klas/olc
ICT bijdrage : weblog, werken in word ipv op papier
Evaluatie : formulier en groepsgesprek

Les 1:
Activeren voorkennis en starten met bekijken artikelen en lesstof uit NN

Les 2:
Naar het computerlokaal en weblog opzetten. Oefenen met 1e deel, kies uit “Schoolfeest” of “Faalangst”. Hoe schrijf ik een inleiding die men leest? Met behulp van de stof uit NN en publiceer het op je weblog. Schrijf vervolgens een commentaar op twee weblogs. Bedenk hoe je middenstuk eruit gaat zien (welke tekstsoort kies je).

Les 3:
Tweede deel. Schrijf het volgende deel van de inleiding: hoe presenteer ik mijn onderwerp. Publiceer dat op je weblog en becommentarieer er twee.

Les 4:
Schrijf nu middenstuk en slot en becommentarieer weer twee weblogs.

Les 5:
Schrijf een beschouwing over “De zin en onzin van moderne communicatiemiddelen”. Publiceer op je weblog, mail het stuk aan je docent en print je worddocument.

Les 6:
Vul het evaluatieformulier en stuur het per e-mail naar je docent.

Les 7:
Bespreken van de evaluaties.

Reflectie
Ik heb er bewust voor gekozen eerst de stof uit het boek te behandelen. Tekstsoorten en welke structuren/invalshoeken daar bij passen. De nadruk lag eerst op het schrijven van een inleiding. Hoe neem ik mijn lezer te pakken zodat hij leest wat je schrijft. Vervolgens dat van de inleiding waarin je aankondigt wat je gaat schrijven (analoog aan een gekozen tekstsoort). Vervolgens het middenstuk en het slot. Omdat het een proef was, hebben de leerlingen alles maar 1x geoefend en gepubliceerd. In het nieuwe schooljaar wil ik hiermee vanaf het begin gaan werken.
Probleem nummer één dat je tegenkomt, is het maken van het weblog. Bij de een ging het sneller dan bij de ander. Oplossing? Wie het al kan helpt zodat de leraar er niet alleen voor staat. Problemen met schrijven waren er niet. Wellicht door de onderwerpen keus (faalangst en schoolfeest) schreven vrijwel al mijn leerlingen alsof hun leven ervan af hing. En er kwamen mooie dingen uit.
Het is jammer dat we in deze vestiging vrijwel niet de beschikking over moderne communicatiemiddelen hebben. Slechts 1 laptop met beamer die ’s morgens (als ik deze groep heb) gebruikt wordt door de cursus computergebruik van Educatie, helaas.
Het open leercentrum is wel altijd beschikbaar, dus moet iedereen daar de epistels van de anderen bekijken en becommentariëren.
Mijn leerresultaten laten zich niet in cijfers omschrijven. Wel is duidelijk dat ik (weer) bevlogen ben geraakt voor mijn werk, nieuwe mogelijkheden heb ontdekt en er ook mee gewerkt heb. Werken met websites van anderen deed ik al af en toe al maar ook dat is nu structureel geworden. Daarnaast zitten we vaak op You Tube met de klas om delen van films te bekijken, die bij gelezen fragmenten passen. Ook via Twitter discussiëren we nu over dingen die school (en het leven in zijn algemeenheid) aangaan.
Ik ben erg enthousiast over het gebruik van ICT maar ik heb het gevoel dat mijn collega’s er niet aan toe zijn, gezien een enkele reactie die ik gekregen heb. Te veel werk, te moeilijk, veel regelen. Jammer, maar dat is de situatie hier en het ziet er niet naar uit dat er binnenkort jonge, enthousiaste collega’s komen die mijn point of view delen. Omdat we in 4 verschillende plaatsen werken (Amersfoort, Utrecht, Zeist en Veenendaal) is eer weinig contact met elkaar. Geen inhoudelijke vergaderingen en in H5 alleen gericht op examentraining en geen enge dingen doen. Ik ga er in Veenendaal mee door, speciaal inH4 omdat ik daar de vrijheid heb een eigen draai aan de lessen te geven. Verder laat ik alle schrijfonderdelen in het vervolg op de computer maken, in Word. De oefeningen laat ik via het web publiceren, de toetsen niet. Dat is toch iets meer privé. Verder ga ik duidelijke richtlijnen opstellen om elkaar te becommentariëren.Reacties van leerlingen ( 2 stuks)
Beoordeling schrijfopdrachten weblog
Hoe pak je een schrijfopdracht aan?
Ik lees de opdracht en kijk wat ervan komt en wat de fantasie me brengt
Eerst goed kijken wat de opdracht is, daarna kijken naar de mogelijkheden, misschien een plan opstellen en daarna mijn geest het werk laten doen.

Is die bij elke schrijfopdracht gelijk?
Ligt helemaal aan het onderwerp
Kom je misschien steeds dezelfde problemen tegen? Welke zijn dat dan?
Ik ben nog nooit echt problemen tegengekomen alleen het duurt aan het begin wel een kleine 10 minuten voordat ik begin met schrijven
Ik heb de nijging alles uit een persoonlijk standpunt te schrijven en het hele verhaal in verleden tijd te zetten
De opdrachten
* Wat was volgens jou een hele goede opdracht?
De beschouwing
De opdracht om een tekst in delen op blogspot te zetten.

Het middenstuk schrijven over faalangst
Wat was daar goed aan?
Het was gewoon een duidelijke opdracht en niet te moeilijk
Je krijgt dan veel ruimte om te schrijven, als je eerst alleen jezelf richt op een inleiding in plaats van de hele tekst dan kan ik voor mezelf een veel betere inleiding maken omdat ik er meer aandacht voor heb.

Makkelijker dan de inleiding schrijven
Omdat je met een inleiding het veel meer naar je eigen hand kan zetten omdat je de aandacht moet trekken. Je kan je creatieve geest daardoor veel meer laten werken.
Waarom was die aantrekkelijk?
Je kon zelf een beetje bepalen wat je schreef
Informatie over het onderwerp zoeken, en daar meer over leren
Wat heb je daarvan geleerd?
Ergens over schrijven zonder je mening te geven
Om aandacht te trekken van je lezers.

Je wist precies wat je moest doen.

De beoordeling

· Weet je bij de opdrachten goed waar je aan toe bent? Wat je moet inleveren? Waar wel en waar minder? Weet je waar je op beoordeeld wordt?
Ik heb met geen enkele opdracht moeite gehad
Ja ik weet waar ik aan toe ben, ik weet alleen niet precies waar ik op beoordeeld word, ik denk of er een duidelijke lijn in het verhaal zit en het klopt.
Ja, opdrachten zijn duidelijk opgesteld. Ja, wat er van je wordt verwacht is ook duidelijk. NVT. Ja, je wordt veruit het meest beoordeeld op of je je aan de opdracht hebt gehouden. Spelling en grammatica wegen niet zo zwaar.


De begeleiding

· Welke begeleiding heb je nodig bij het maken van een schrijfopdracht?
Voornamelijk geen, ik moet meestal zelf erachter komen wat de opdracht is en dan red ik het wel. Ik heb wel moeite met opgang komen aan het begin, dan is youtube en hyves enzo nog te aantrekkelijk.
Goede uitleg wat je moet schrijven, misschien welke punten aan bod komen

* Wanneer heb je meer behoefte aan begeleiding, wanneer minder?
  • nooit
  • In het begin heb ik graag begeleiding maar als ik eenmaal schrijf dan wil ik liever pas achteraf weer begeleiding over wat beter kan.

  • Zijn er docenten die je heel goed begeleiden? Wat doen ze dan?
Ja, ze beantwoorden de vragen die ik heb, en ze geven mij ondersteuning wanneer ik daarom vraag zonder mij teveel te onderbreken als ik schrijf.
Er is maar één docent en die begeleidt zijn leerlingen goed.

  • Mondelinge evaluatie leerlingen
Mijn leerlingen gaven aan dat ze het prettig vonden in het OLC te werken en met Word te schrijven. De begeleiding zou wel wat strakker kunnen. De instructie om een ander te beoordelen moet duidelijker, specifieker want ze wisten niet precies wat ermee te doen. Het feit dat iedereen hun product zou kunnen lezen, maakte het spannender. Op deze manier schrijven (ook met de vrijheid naar muziek te luisteren voor de betere concentratie) sloeg aan.
  • Leeresultaten leerlingen
Ik heb betere schrijfproducten gezien van mijn leerlingen dan in de afgelopen jaren. Daar ben ik blij me. Misschien een slag om de arm dat er nu misschien ook grotere talenten tussen zaten (daar heb ik niet echt naar gekeken).